понеділок, 30 серпня 2010 р.

Маковійчик








Українці традиційно 14 серпня святкують "Перший Спас" або ж "Маковія", кажуть ще "Медовий Спас".

Цього дня у церквах святять воду, квіти й мак. «Маковійську квітку» переважно робили з городніх квітів, але добавляли в букет і лісові квіти. Пишний букет складався з чебрецю, чорнобривців, васильків, нагідок, польових сокирок тощо. Додавали інколи й голівку невеличкого соняшника, і все це обв’язували червоною стрічкою. Й обов’язково були присутні великі достиглі голівки маку. До речі, дівки-чарівниці святили ще й мак-видюк (дикий мак). В народному знахарстві він вживається як засіб проти чародійства: вважалося, що цим маком треба обсипати дім, і тоді всі відьомські хитрощі зникнуть. 

Кожна квітка в букеті мала своє призначення. Так, м’ята мала оберігати сім’ю від усякої напасті й додавати здоров’я, ласкавці – щоб у родині була ласка, злагода та щирість, сонях уособлювався з небесним світилом, щоб воно було завжди ласкавим і милосердним для людей, тварин та рослин.

Після освячення букет квітів та голівки маку кладуть за образи і зберігають до весни. Весною мак розсівали по городу, а засушені квіти на Благовіщення вплітали дівчатам у волосся – «щоб не випадало». Сакральний статус маку в українців був доволі високим. Ним обсипали корів і господу «від усього лихого». На Черкащині маком обсипали «всяку новопримножену тварину», приказуючи: «Щоб було в господарстві стільки тварин, як у маківці зернин». 

Для мами я теж робила маковійчик.

Матеріали:

  • трави - пижмо, деревій, материнка, овес, колоски пшениці, чортополох, звіробій, тимофіївка лучна + маковинки (7 шт.),
  • флористична стрічка салатного або ж білого  кольору.

Інструменти: ножиці.

Як робити:

1. Розклала трави на купки - щоб одним поглядом осягнути всі рослини - по розміру та кольору.

2. Кожну маковинку обв'язала або білими квітами деревію, або жовтими квітами пижмо. Ніби кожна маковинка вдягнула святкове жабо. Квіти на стеблах закріплюю флористичною стрічкою, можна зробити невеличкий бантик.

3. Формуємо букет: спочатку робимо конус з "високих" рослин: овес, пшениця, тимофіївка. Симетрично додаю 4 високих маковинки із жабо з деревію.

4. Симетрично додаємо жмутки материнки та звіробою - вони золотаво-бордового кольору відтінятимуть білі квіти деревій.

5. Друга лінія букету - симетрично розміщуємо 3 маковинки із жабо з пижмо (завдяки кругяшкам суцвіття пижмо це жабо у маківок вийшло досить пишним:). Між ними розміщуємо дещо колючі суцвіття сіро-голубого чортополоху.

6. Зв'язуємо низ букету флористичною стрічкою - робимо досить щільне переплетення ніжки букета довжиною десь на дві долоні, щоб й тримати було зручно, а потім ще й у вазу поставити.

7.Розміри: 49 см - весь букет, 27 см з них - ніжка.

8.Такий компактний букет дозволить якісно засохнути рослинам й ще довго зберігати форму.

Готово!

Звучання: Stari Koni - Oj Posiyu Mak (zvychajna).

 Ця автентична пісня з поліського села Старі Коні Рівненської області Зарічнянського району. Співає Даня Чикун. Є ще купа її записів, навіть фільм, який зняли минулого літа та видрукували у Польщі. Людина, яка займається збереженням та реставрацією української поліської автентики - мій товариш: яскравий сценарист,  харизматичний ведучий, нестандартний монтажер, казковий лялькар, чутливий звукорежисер, професійний педагог, мегатворчий режисер, нетравіальний фотограф та бомбезний театрал Korniy babajko Demydyuk>



2 коментарі:

  1. Мар"яна зайди на мій блог dukinna.blor.ru
    там мій букет який засушила цього літа (правда не маковійчик) а просто так

    ВідповістиВидалити
  2. марьяночка! дуже граний у тебе блог! нiжний!!!

    ВідповістиВидалити